زبان مردم کشمیر، زبان کشمیری است که زبان رسمی کشور هند بوده و به خانوادهی زبانهای هند و آریایی تعلق دارد. زبانهای رسمی کشمیر به غیر از کشمیری، دوگری، هندی، اردو و انگلیسی هستند.
ایالتهای جامو و هیماچال پرادش در هند و قسمتهایی از پاکستان نیز به این زبان صحبت میکنند.
کشمیر منطقهای است که در قسمت شمال غربی شبه قارهی هند قرار گرفته و طبیعت بکر و بسیار زیبایی دارد. قسمتی از منطقهی کشمیر نیز در پاکستان قرار گرفته است.
زبان کشمیری به سه دسته تقسیم میشود:
منبع زبان مردم کشمیر تا قبل از خانوادهی هند و آریایی، زبان شینا بود که از خانوادهی زبانهای هند و ایرانی است. اما کم کم، با ورود زبان سانسکریت، شینا به فراموشی سپرده شد.
از قرن چهاردهم میلادی به بعد زبان فارسی قرون وسطی وارد کشمیر شد.
به شکل کلی هفت میلیون گویندهی زبان کشمیری در هند و کشمیر وجود دارد. در پاکستان نیز چیزی در حدود 350 هزار نفر به این زبان سخن میگویند.
در درهی کشمیر تفاوتهای زیادی از نظر گویش وجود ندارد. در سرینگار پایتخت کشمیر، زبان استاندارد کشمیری استفاده میشود.
گویش کیشتواری، در درهی کیشتوار و جنوب شرقی کشمیر استفاده شده و گویش پوگولی در غرب کیشتوار و شهر بانیهال استفاده میشود.
مردم منطقهی چناب که تحت کنترل دولت هند است نیز به زبان کشمیری با تفاوتهای جزیی صحبت میکنند.
برای نوشتن زبان کشمیری سه سیستم املایی اصلی وجود دارد: خط دوانگاری، خط شارادا و خط عربی-فارسی. خط رومی نیز گاهی به شکل غیر رسمی استفاده میشود.
خط فارسی-عربی کشمیری توسط دولت جامو و کشمیر و آکادمی هنر، فرهنگ و زبان جامو و کشمیر به عنوان خط رسمی زبان کشمیری شناخته شده است. خط فارسی-عربی به نوبهی خود از الفبای فارسی گرفته شده و تنها تلفظ حرف ژ در این زبان متفاوت است.
در زبان کشمیری 17 نوع مصوت وجود دارد و تمامی مصوتها باید در نوشتار آورده شوند.
از قرن هشتم میلادی به بعد زبان کشمیری به خط شارادا نوشته می شد اما این خط مناسب این زبان نبود؛ زیرا شارادا نمیتواند مصوتها را به طور کامل نشان دهد.
برای اخذ ویزای کشور هند میتوانید از طریق لینک زیر اطلاعات لازم را بدست آورید: